Te vagy a felelős

Kategória: Önfejlesztés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Te vagy a felelős a saját életedért. Senki más. Vállalj felelősséget a tetteidért és azokért a dolgokért is, amiket nem teszel meg!

 

Te vagy a felelős

 

Pár hónappal ez előtt azt mondta nekem valaki, hogy idealista vagyok, mert hiszek egy olyan jövőben, amikor a tudatosságra és a tudatos önfejlesztésre fog épülni minden valamire való oktatási rendszer. Most (2019-ben) a legtöbben biztosan úgy látják, hogy ez soha nem fog bekövetkezni, mert a „hatalmasoknak” nem érdeke, hogy tudatos emberekkel legyen tele a világ, hiszen őket nem tudnák befolyásolni, irányítani.


Én ezt úgy látom, hogy a hatalmat gyakorlók is mindig csak annyit tehetnek meg, amennyit engednek nekik. Ők olyanok, mint a kisgyerekek. Addig feszegetik a határokat, ameddig csak hagyják őket. Szóval minél többen lépnek az önfejlesztés útjára és válnak tudatossá, annál világosabbá válik mindenki számára, hogy mi az, ami még belefér és mi az, ami már sok. Ha egy gyereknek következetesen húzod meg mindig ugyan ott a határvonalat, előbb utóbb nem fogja átlépni többé.


Félreértés ne essék! Én nem azt mondom, hogy a világ vezetőinek kell megoldani az emberiség problémáit. Rengeteget tehetnek egy jobb világért az igaz, arra a szintre viszont először el kell jutni emberileg, így azt mondom, hogy mindenki vállaljon felelősséget saját magáért, a saját szavaiért, tetteiért és a gondolataiért is.
Mindig van választásunk és csakis mi vagyunk felelősek a saját életünkért, a jelenlegi élethelyzetünkért, illetve azért, ahogyan ahhoz viszonyulunk.

 

Te vagy a felelős

 

Nem vagyunk áldozatok. Senki sem az. Persze, ha valakit elüt egy autó önhibáján kívül, akkor ő áldozat, de én nem erre gondolok.
Arra gondolok, hogy mindig mi döntjük el, hogy egy adott szituációra, hogyan reagálunk.

"Minden idők legnagyobb felfedezése, hogy az ember meg tudja változtatni a jövőjét pusztán azáltal, hogy megváltoztatja a hozzáállását." - Oprah Winfrey

Sok mindenre nincs befolyásunk, de a reakcióinkra feltétlenül. Ehhez viszont el kell jutni addig, hogy belássuk, „Én vagyok a felelős”.
Mikor először hallottam ezt Bryan Tracey-től, sokáig emésztenem kellett, hogy el is fogadjam ennek az igazságát. Rengeteg dolgot tudtam azonnal felsorolni, hogy miért vagyok én sokkal rosszabb helyzetben, mint "xy" és miért nehezebb nekem, mint annak, aki ilyen meg olyan.


Most már tisztán látom, hogy ezek a dolgok, amik megnehezítették, már-már ellehetetlenítették az előre jutásomat nem voltak mások, mint KIFOGÁSOK. Fájdalomcsillapítók arra, hogy nem teszek meg a saját boldogulásomért olyan lépéseket, amiket mások megtesznek, holott én is képes lennék rá. Bizony. Az egyetlen akadálya annak, hogy folyamatosan egyre jobbá váljon az életem, az ÉN magam voltam és az áldozat szerep, amit magamra húztam. Te is gyártasz kifogásokat magadnak?

"Ne habozz és ne keress kifogásokat! Egyszerűen indulj el és csináld! Indulj és csináld! Meglátod, nagyon, nagyon boldog leszel." Christopher Johnson McCandless

Szerencsére tapasztalatból mondhatom, hogy van kiút ebből a frusztráló világból, ahol minden ellened van, ahol ha jó történik az szerencse és ha rossz, akkor mindenki más tehet róla csak én nem és tök szar nekem, hogy ilyen pechem van már megint. Ez az a világ, ahol nem tehetek semmit a boldogságomért, mert nekem csak ennyi jutott. Nem vagyok olyan szerencsés, mint mások, akik beleszülettek a jóba. Ez az a világ, ahol a kormányon múlik, hogy mire jutok, hogy mennyit kereshetek és mennyi a szabadidőm.

Biztosan sok embernek ismerős ez a világ és nem is csoda, hiszen nem hallottuk egyszer sem az iskolában, hogy mindig van választásunk és azzá válhatunk, amivé csak akarunk. Sokkal inkább azt hallottuk, hogy ha ötöst kapsz, akkor jó vagy, ha egyest vagy kettest akkor értéktelen. Persze ez így nincs kimondva de tök őszintén nem ezt érezzük a legtöbben ezzel kapcsolatban?

 

Te vagy a felelős

 

Tényleg van olyan ember a világon, aki szerint őszintén értelmes és jó dolog egy és ugyanazon mércével mérni minden egyes embert? Hát nem különbözik mindenki a másiktól? Még az ikertestvérek sem egyformák.

Sajnos az iskolarendszerünk kábé olyan, mintha halakat és majmokat versenyeztetnénk fára mászásban és aki nyer, az király, aki veszít az meg nem ér semmit. De ha a halat az úszás teszi boldoggá, akkor miért ne lehetne az ő mércéje az úszás? Ha Pistikének nem megy a matek és nem érdekli az irodalom, de zseniális a kézügyessége, akkor ő kevésbé értékes?

 

Rengeteget lehetne még írni az iskolarendszerünkről, de visszakanyarodva ahhoz a világhoz, amit felvázoltam korábban és, hogy rövidre zárjam a témát, csak annyit tennék hozzá, innen a kiutat (mert mindig van kiút) és még sok más helyzetből is az ÖNFEJLESZTÉS jelentheti. Egyszerűen elengedhetetlen, hogy elkezdjünk dolgozni magunkon, mert más nem teszi meg helyettünk. Sokan tényként kezelik, hogy az iskola nem nyújt megfelelő képzést az élethez és mégsem fejlesztik magukat az iskolán kívül vagy az után. Vajon miért? Várják a csodát? Megelégszenek azzal, hogy az iskolára mutogatnak meg a "hülye" tanárra, belebújnak az áldozat szerepébe és inkább leélnek egy szürke, unalmas életet? Nem azoknak fáj, ám akikre mutogatsz meg haragszol, hanem neked. Mindig neked. Ne hibáztass senkit. A te életed, te tegyél érte!!! Ha nem teszel semmit, az is a te választásod.

 

 

Te vagy a felelős

 

Amint megtaláltad, hogy mi a szenvedélyed, az lesz a legfőbb elfoglaltságod, hogy képezd magad és egyre jobbá válj. Baromira élvezni fogod, az tuti. Látni a fejlődést, hogy napról napra egyre könnyebben megy valami, aminek korábban neki sem tudtál volna állni, aztán visszanézni, hogy honnan hova jutottál el! Hú! Az ám a nagyszerű érzés! Amikor a korábban félelmetesnek tartott dolgok lesznek a napi rutinok. Az önfejlesztés eljuttat oda, ahol tényleg, őszintén elhiszed, hogy nincs lehetetlen. Megnő az önbizalmad, önbecsülésed és egyre jobban érzed magad a bőrödben. Energikus leszel, tettre kész és kiteljesedik az életed. Mindez úgy, hogy élvezed az oda vezető utat is.

Mindezt megadhatja bárkinek az önfejlesztés. Ha el akarsz érni valami komolyat az életben, akkor szükséged van rá. Kutasd fel magadban, hogy mi tenne téged igazán boldoggá és kezdj el tenni érte! Fejleszd magad és soha ne hagyd abba a tanulást!


Kérlek oszd meg velem röviden itt alul, hogy milyen gondolatokat ébresztett benned az írásom és mi az, amivel esetlegesen nem értesz egyet?
Kíváncsi vagy mit gondolok egy konkrét témáról? Oszd meg velem, mi az!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : önfejlesztés, felelősség, kifogás, választás, iskola, tanulás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.