Nem olyan a vállalkozás, mint gondoltad?

Kategória: Csakennyikell napról napra | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Azt hiszem általánosságban elmondható, hogy a legtöbb vállalkozó nem azért vágott bele a saját üzletébe, hogy aztán még többet dolgozzon és ne legyen szabadideje.

Épp ellenkezőleg. Ugyan nincs bajuk a munkával, de szeretik szabadnak és függetlennek érezni magukat. A legtöbbeknek azonban a szabadság csak illúzió marad. Könnyű álltatni magunkat, hogy szabadság az, ha a saját főnökeink vagyunk, de ez még édeskevés hozzá.

 

Nem olyan a vállalkozás, mint gondoltad?

 

Mindenkinek szüksége van szabadidőre, amikor kikapcsolhat, gondolkozhat a céljain, hogy hová szeretne még elérni és a legtöbbeknek családjuk is van, akikkel valljuk be, nem árt elég minőségi időt tölteni.

Talán te is egyike vagy azoknak, akik beleragadtak a vállalkozói mókuskerékbe, vagy még az alkalmazotti életet élik, amiből már nagyon szabadulnának.

A következőkben segítek felismerni, hol mehet vagy mehetett félre a szabaddá válás, hogy el tudj kezdeni változtatni vagy tudatosabban tudd megtervezni, hogy mibe és hogyan vágj bele a jövőben.

Ha türelmetlen vagy, KATTINTS IDE és nézd meg, hogyan válhatsz Te is független vállalkozóvá!

 

Hogyan válhatunk függetlenné?

 

Alapvetően a szabadság, az anyagi függetlenség és korlátlan bevételek alapfeltétele az, hogy megtanuld a pénzedet vagy mások pénzét dolgoztatni magad helyett. De ne szaladjunk előre!

Alapvetően négy kategóriába lehet sorolni az embereket. Alkalmazottak, Egyéni vállalkozók, Cégtulajdonosok és Befektetők.
Nézzük röviden, mi jellemző általánosságban ezekre a csoportokra!

 

Alkalmazottak: Biztos állásra, jó fizetésre és szociális juttatásokra törekszik, a biztonság gyakran fontosabb a pénznél.

Egyéni vállalkozók: A maguk urai akarnak lenni, nagyon keményen dolgoznak saját maguknak. Az egyéni vállalkozó maga a rendszer.

Cégtulajdonosok: Egy rendszerrel rendelkezik, amelyben hozzáértő emberekre bízza annak működését. Tulajdonjoga van a rendszer felett és alkalmazottai vannak. A cég nélküle is működik.

Befektetők: A pénz dolgozik nekik.

 

Az alkalmazottak és egyéni vállalkozók közös jellemzője, hogy mindegyikük az idejét váltja pénzre. Ez azt jelenti, hogy erősen korlátozottak a kereseti lehetőségeik, hiszen minden nap legfeljebb 24 óra áll rendelkezésükre, hogy pénzt keressenek.
Ebbe a két csoportba sorolható az emberek kábé 90%-a és ők osztoznak a világ vagyonának nagyjából 10%-án.

 

A másik két csoportra, vagyis cégtulajdonosok és befektetők tagjaira az a jellemző, hogy másokat, illetve a pénzüket dolgoztatják, hogy még több pénzt keressenek.
Már nincsenek behatárolva az idő által, ami a kereseti lehetőségeiket illeti és ebben a két csoportban az emberiség kábé 10%-a osztozik minden vagyon cirka 90%-án.

Ők már megtanulták, hogyan tudják elérni, hogy a pénzük dolgozzon nekik és ne ők dolgozzanak a pénzért. Ez akár kis pénzből is lehetséges. Ha érdekel, csak KATTINTS!

 

Nem olyan a vállalkozás, mint gondoltad?

 

Döbbenetes különbség és csak rajtad múlik, hogy melyikbe tartozol. Vannak akik, egyszerre több csoportban is jelen vannak, például egy alkalmazott, aki részvényeket vásárol az bizonyos szinten cégtulajdonossá is válik.
A fő csoportosítási szempont viszont az, hogy honnan származik a bevételeid többsége.

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel és váltani szeretnél a fent leírt csoportok valamelyikére, akkor elképzelhető, hogy teljesen meg kell változtatnod a pénz kezelésével kapcsolatos gondolkodásmódodat.

 

Gazdag kontra szegény gondolkozás

 

Lássunk néhány alapvető és fontos különbséget a teljesség igénye nélkül a gazdag-, illetve a szegénygondolkodás között.

 

 

Nem olyan a vállalkozás, mint gondoltad?

 

Foglaljuk össze a fenti ábrát!
Az mindenkinek világos, mi az a fizetés, bevétel, kiadás. Tisztázzuk mi az az eszköz és a kötelezettség.

 

Jusson eszedbe feliratkozni, ha nem akarsz lemaradni a legértékesebb tartalmakról!

 

Ebben a felosztásban eszköz minden, ami pénzt tesz a zsebedbe és kötelezettség minden, ami pénzt vesz ki a zsebedből.

Még világosabban, ha olyan dolgokat vásárolsz, amik folyamatosan veszítenek az értékükből és eközben nem termelnek neked bevételt, vagy megtartják ugyan az értéküket, de költeni kell rá, akkor mindenképpen kötelezettségeket vásároltál magadnak.

Azonban, ha olyanokba fektetsz, amiknek növekszik az értéke vagy több pénzt termel neked, mint amennyit költeni kell rá, akkor remek eszközökkel gyarapodtál.

Például eszköz egy kiadott lakás, ha több pénzt termel neked, mint amennyit költeni kell rá.
Ellenben kötelezettség a saját lakásod, mert nem hoz pénzt, viszont folyamatosan költeni kell rá.

Eszköz lehet egy autó ha mondjuk taxinak használod hiszen sokkal többet hoz, mint amennyit költesz rá és forrás is lehet egy autó ha mondjuk nem ahhoz kell feltétlenül, hogy pénzt tudj keresni. Remélem világos! Azért nézzünk meg még pár példát említés szintjén!

 

Eszköz: apartman ház, részvény, cégtulajdon, webshop, saját kiadott könyv, fizetős online tartalmak

Forrás: saját ház, áruhitel, jelzálog hitel, hajó, autó, motorkerékpár, gyerek, medence

 

 

Nem sorolnám azonban a források közé azokat, amik ugyan nem hoznak pénzt közvetlenül viszont hozzájárulnak bármilyen szempontból a fejlődésedhez. Például egy fitneszbérlet, képzések, bárminemű rekreációs tevékenység, könyvek. Ezek sokkal inkább eszközök, ha fel is használod őket.

 

Nem olyan a vállalkozás, mint gondoltad?

 

A legtöbb emberre a szegény gondolkodás a jellemző, vagyis az, hogy a fizetésükhöz vagy az egyéb bevételeikhez igazítják az életszínvonalukat. Ahogy emelkednek a bevételeik, úgy mennek bele egyre komolyabb hitelekbe, mert kell a nagyobb tévé, a flancos kocsi, nagyobb ház talán még medence is.
Jöhet a ráncfelvarrás, nívósabb konditerembe kell járni, indokolatlanul drága ruhák.

A lényeg, hogy el legyen költve a pénz, mert azért van nem?
Ebben az a veszélyes, hogy látszólag jó mód van és minden frankó csak az ilyen gondolkodású emberek általában 1-3 hónapra vannak a teljes csődtől. A legtöbben egy bevételi forrással gazdálkodnak és ha bármilyen oknál fogva ez elveszik, akkor minden összeomlik. A hiteleket és fenntartási költségeket akkor is fizetni kell csak nem lesz miből.

 

A biztonság illúziója


Sokan abba az illúzióba ringatják magukat, hogy biztos állásuk van.
Biztos állás? Nézzük csak meg közelebbről, mennyire lehet biztos egy állás!

Egyrészt nem csak a munkaadó hibájából lehet elveszíteni egy állást. Lehet egészségügyi probléma miatt is. Mondjuk egy baleset vagy akár, hogy az aktualitásoknál maradjunk egy vírushelyzet is felrúghatja a biztonság illúzióját.


Nézzük viszont a munkáltatókat! Bármekkora is legyen egy cég, olyan nincs, hogy biztos állás. Egyrészt láttunk már óriási cégeket eltűnni a semmibe, másrészt meg, ha abból indulunk ki, hogy vállalkozni nem biztonságos, inkább keressünk egy biztos állást, akkor gondolkozzunk el egy kicsit azon, hogy ha állásban vagyunk, akkor is különböző szinten vállalkozó embereknek dolgozunk, akik ha nincsenek biztonságban, akkor mi, hogy a fészkes fenében lehetnénk???

 Mi egy repülőgépen pontosan annyira vagyunk biztonságban, mint a pilóta, viszont rajtunk nem múlik semmi. A pilóta kezében van az életünk. Ugyan ez a helyzet, ha állásban dolgozol.
Nem azt akarom mondani, hogy ez rossz, csak legyen a te döntésed, mit csinálsz és tudd mit vállalsz! Tudd, hogy van választásod!

 

A pénzhez való hozzáállás

 

„Ne feledd, a szokásaink rabjai vagyunk, ezért a pénzkezelési szokásaink fontosabbak, mint az összeg.” - T. Harv Ecker


Fontos, hogy alkalmazottként is lehet valakinek gazdag gondolkozása.
A gazdag gondolkozású emberek a bevételeik növekedését arra használják fel, hogy az extra bevételeiket még több eszközre fordítják, amik egyre több pénzt hoznak nekik. Eközben az életszínvonaluk látszólag nem változik. Leszámítva azt, hogy egyre nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak.


Amikor az eszközök által főként passzívan termelt bevételek már simán lehetővé teszik azt, hogy nagyobb lábon éljenek, akkor már ők is megveszik a csilli-villi flancos cuccokat, de nem előbb. A nagy különbség az, hogy ez nekik simán belefér, és ha hitelre is vesznek valamit, azt csak azért teszik, mert az így megmaradt pénzen olyan eszközt vesznek, ami több pénzt hoz nekik, mint a hitel kamatai.

Ezek a pénzkezelés legalapvetőbb különbségei a gazdagok és szegények közt, azonban felsorolás szintjén lássunk még pár fontos különbséget!

 

Ezeket a különbségeket T.Harv Eker A milliomos elme titkai című zseniális könyvben fogalmazta meg. Most lássuk táblázatba rendezve!

 

1.

A gazdagok azt hiszik, "Én alakítom az életemet."

A szegények azt hiszik, "Az élet megtörténik velem."

2.

A gazdagok azért játsszák a pénzjátszmát, hogy nyerjenek.

A szegények azért játsszák a pénzjátszmát, hogy ne veszítsenek.

3.

A gazdagok elszántan elköteleződnek a gazdagság mellett.

A szegények gazdagok akarnak lenni.

4.

A gazdagok nagyban gondolkoznak.

A szegények kicsiben gondolkoznak.

5.

A gazdagok a lehetőségekre koncentrálnak.

A szegények az akadályokra koncentrálnak.

6.

A gazdagok nagyra becsülik a többi gazdag és sikeres embert.

A szegények neheztelnek a gazdag és sikeres emberekre.

7.

A gazdagok a pozitív beállítottságú, sikeres emberek társaságát keresik.

A szegények a negatív beállítottságú, vagy sikertelen emberek társaságát keresik.

8.

A gazdagok készek menedzselni magukat és az értékeiket.

A szegények rossz véleménnyel vannak az eladásról és az önmenedzselésről.

9.

A gazdagok nagyobbak, mint a problémáik.

A szegények kisebbek, mint a problémáik.

10.

A gazdagok kiválóan tudnak elfogadni.

A szegények rosszul tudnak elfogadni.

11.

A gazdagok az eredményeik alapján várnak javadalmazást.

A szegények az idejük alapján várnak javadalmazást.

12.

A gazdagok "is-is" elven gondolkoznak.

A szegények "vagy-vagy" elven gondolkoznak.

13.

A gazdagoknak a vagyonuk a fontos.

A szegényeknek a munkából származó jövedelmük a fontos.

14.

A gazdagok jól kezelik a pénzüket.

A szegények rosszul kezelik a pénzüket.

15.

A gazdagok a pénzüket dolgoztatják.

A szegények a pénzért dolgoznak.

16.

A gazdagok akkor is cselekszenek, ha félnek.

A szegényeket meggátolja a félelem.

17.

A gazdagok folytonosan tanulnak és fejlődnek.

A szegények azt hiszik, már mindent tudnak.

 

 

 

 

Higgyétek el, hogy ezek a legfontosabb különbségek és soha ne dőljetek be a látszatnak!
Attól, hogy valaki drága autóval jár, nem biztos, hogy gazdag és akinek régi az autója, attól még lehet kifejezetten tehetős.

 

Ne hallgass bárkire!

 

Egy biztos. A legtöbb embernek határozott véleménye van a gazdagokról, a gazdagságról és a meggazdagodásról. A vélemény viszont olyan dolog, ami mindenkinek van. Ha kell ha nem, a legtöbben ingyen osztogatják, ami veszélyes lehet rád nézve.


Mindig nézd meg, kitől fogadsz el tanácsot! Mindenki igencsak okos tud lenni a pénzzel kapcsolatban csak sajnos a legtöbb esetben a tanácsok mögött nincsen semmiféle tapasztalat, vagy tudatosság. Kizárólag olyanra hallgass, aki jártas a témában és már járt ott, ahová te el szeretnél jutni!

 

Egy járható út, ha vállalkoznál

 

Tény, hogy nem való mindenkinek a vállalkozói élet, azonban ha te már az vagy esetleg eltökélted magad, hogy azzá válsz, akkor vizsgáld meg az alábbi lehetőséget!

  1. Ha nem akarod korlátozni magadat, hogy mennyi embert érhetsz el a termékeddel vagy szolgáltatásoddal, akkor mindenképpen szükséged van az online jelenlétre.
  2. Hogy hatékony lehess, kizárólag rendszerekben szabad gondolkozni.
  3. Az egész napos promóciós feladatok, számlázgatás, befizetések ellenőrzése, csomagküldés és egyéb szokásos teendők megspórolásáért, automatizáld a folyamataidat!
  4. Hogy ne korlátozd le a bevételeid maximumát, építs több automatizált rendszert!
  5. Csiszold a lehető leghatékonyabbra a folyamataidat, így sokkal többet tudsz kihozni ugyan abból a dologból!

Az automatizált rendszerek nem korlátoznak téged sem térben sem időben és még anyagilag sem. Ezáltal kiváló eszközei annak, hogy igazán szabaddá, függetlenné válj.

Persze ezt is meg kell tanulni, hiszen a legtöbben azt sem tudják, hogyan álljanak neki egy ilyen rendszernek, pedig őszintén mondom, hogy sokkal egyszerűbb, mint a legtöbben gondolják.

Készítettem is róla egy egyszerű videós összefoglalót, amit IDE KATTINTVA érhetsz el.

 

Bármi kérdésed, észrevételed van, lépj velem kapcsolatba  vagy akár a Facebook oldalamon! És ha már ott jársz, kattints a LIKE-ra, ha tetszenek az írásaim!

Köszi, hogy itt voltál ma is! :)

#csakennyikell #nemcsakmese

Szép napot! :)

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : csek, csakennyikell, csak ennyi kell, függetlenség, szabadság, online vállalkozás, vállalkozás, vállalkozás automatizálás, nemcsakmese, gazdag gondolkozás, szegény gondolkozás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.