Mire jók a rossz napok?

Kategória: Gondolatok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Egyik este arról beszélgettünk, hogy mi is az a döntés és mi lehet a hátterében.

 

Mire jók a rossz napok?

 

Először is különböztessük meg a döntést attól a dologtól, amire sokan csak ráfogják, hogy döntés. Ilyen a szilveszteri fogadalmak nagy része, amikor rengetegen elhatározzák, hogy lefogynak, leszoknak a dohányzásról, elkezdenek sportolni és így tovább.

Biztos, hogy már statisztika is készült arról, hogy ezekből a fogadalmakból mennyi valósult meg. Az biztos, hogy nem sok, csak elenyésző része esetleg.

Na de miért? Hogy lehet az, hogy az emberek nagy része nem képes kitartani a döntése mellett?
Erre sokan azt mondanák, hogy az emberek nagy része nem elég kitartó, nincs elég akaratereje, esetleg még nem elég rossz neki, hogy változtasson és ezekből és még egyéb sok más okból kifolyólag kifogásokat gyártanak maguknak, hogy most éppen miért nem sikerült betartani a fogadalmat.

 

Mire jók a rossz napok?

 

Én viszont azt mondom, hogy mindenkiben van elég kitartás, szorgalom, akaraterő és minden, ami ahhoz kell, hogy kitartson a döntése mellett.

Na de akkor mi a francért nem sikerül véghezvinni a dolgokat?

Valószínűleg azért, mert nem született igazi döntés csak valami, amit sokan annak hisznek.

A legtöbben szeretnének valamit megcsinálni vagy elérni, mert tök jó lenne, meg most ez tök divat, meg ezt várják el tőlem a szüleim, a „barátaim” és ez a szokás… stb. 
Szóval elképesztően sok cselekedet származik külső indíttatásból, valamiféle megfelelési kényszer hatására, amit legtöbbször észre sem veszünk. Pedig ott van az. Higgyétek el!

A tévéből, magazinokból megtanuljuk, hogy néz ki egy szép ember.
Haveroktól, osztálytársaktól látjuk, milyen a menő viselkedés.
Szüleinktől megtudjuk, hogy melyik pártra kell szavazni.
Az iskolában beléd verik, hogy ha nem felelsz meg egy sablonnak, akkor te hülye vagy.

(Igen. Vannak kivételek és minden tiszteletem az övék. Akinek nem inge…)

A végtelenségig lehet sorolni a példákat, hogy mennyi minden programoz minket folyamatosan úgy, hogy ennek nem vagyunk tudatában és ezekből a dolgokból származik az az elképesztően nyomasztó érzés, hogy nem vagy elég jó. Pedig ez baromság. Elég jó vagy. Minden ember más és mindenki másban jó. Mindenki egyéniség, így nincs is értelme egymáshoz mérni magunkat úgy általánosságban.

Igen sokszor szüli ez a „nem vagyok elég jó” érzés a fogadalmakat és ezért nem fognak működni. Ilyenkor az ember nem döntött, hanem csak reméli, hogy sikerül, amit szeretne.

A döntés az más. A döntés mögött van egy erős belső indíttatás, ami kizárólag belülről fakad.
(És most ne arra a döntésre gondoljatok, hogy most barna vagy fehér kenyeret vegyek a Lidliben!)

Amikor eldöntesz valamit, nem is lehet kérdés, hogy kitartasz e mellette, mert a döntések mögött mindig van egy erős miért, vagyis egy olyan dolog, ami téged a döntésre sarkallt. Egy égető vágy, amit zsigeri szinten érzel, hogy akarod. Ez a vágy nem hagyja, hogy bármi letérítsen téged az útról. Nem reméled, hanem tudod, hogy rajtad biztosan nem fog múlni, hogy célba érj.

 

Mire jók a rossz napok?

 

Nem is vagyok biztos benne, hogy pontosan meg lehet fogalmazni, mi is az a döntés. Szerintem ezt érezni kell. Egy nagyon erős belső indíttatásból származó elhatározás, hogy valamit akár tűzön vízen át, de véghezviszel.
Nem csak egy meg kellene csinálni vagy jó lenne ha elhatározás, hanem egy kőbe vésett ígéret saját magadnak, hogy igenis megcsinálsz valamit.

Na és miért adtam azt a címet a cikknek, hogy „Mire jók a rossz napok?”? Egyszerű. A rossz, pocsék, trágya, semmihezsincskedvem napokon tudhatja meg a legkönnyebben az ember, hogy igazi döntést hozott e vagy csak megint belevágott egy olyan dologba, ami után furdalhatja a lelkiismeret, hogy megint nem volt elég kitartó.

A rossz napokon válik el a sikeres és sikertelen emberek útja egymástól. A jó napokon bárki tud király lenni, azonban amikor minden ellened van, akkor a legtöbben megtalálják az okát annak, hogy ma miért ne tegyenek semmit a céljaikért, akik viszont a siker útján járnak, azok megtalálják az okát, hogy cselekvésre bírják magukat.

 

Mire jók a rossz napok?

 

Ez nem szól másról, mint döntések sorozatáról. A döntéseiddel sikerszokásokat alakíthatsz ki magadnak. Például eldöntöd, hogy a rossz napokon is cselekszel és cselekszel is, hiszen döntöttél, azaz megígérted magadnak és jó érzéssel akarsz belenézni a tükörbe. Azzal az érzéssel, hogy amikor az emberek túlnyomó része megtalálta a kifogását, mert rossz napja volt, te akkor megtetted, amit elhatároztál.
Ez komolyan hozzásegít az egészséges önbecsüléshez és önbizalomhoz.

Szóval lehet örülni a rossz napoknak, hiszen azt mondhatod magadnak: „Basszus! Nagyon pocsék napom van. Vagyis ma tehetek a legtöbbet azért, hogy sikeressé váljak. De király napom van!!!”.

 

Ha nagyon szernél valamit, akkor legyél bátor és döntsd el, hogy eléred!

Bármi felmerült benned, írd le kommentben bátran!

Köszi, hogy elolvastad!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : döntés, siker, szokás, sikerszokás, célok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.