Így tűzz ki célokat

Kategória: Önfejlesztés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Gondolkoztál már azon valaha, hogy hol leszel öt év múlva? Vannak álmaid, vágyaid, amikről szívesen ábrándozol? Eljátszottál már a gondolattal, hogy ezeket megvalósítsd?
Ha igen, akkor ezt úgy érheted el, hogy célul tűzöd ki magad elé ezeket a dolgokat.
Ha nem, akkor pedig kezdj el hinni az álmaid megvalósíthatóságában és tűzz ki célokat!
Mindenkinek fontos, hogy legyen értelme az életének és annak, amit csinál. Ha valaminek nincsen célja, gyakorlatilag értelmetlen.

 

Így tűzz ki célokat

 

Csak egy dologba gondolj bele, ha gyorsan meg akarod érteni, miért fontosak a céljaid! Ha nem tudod pontosan, mit akarsz, akkor nem fogod tudni, mire van szükséged és nem ismered fel a lehetőségeidet.

 

“Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” - Seneca

 

Gyakorlatilag az egész világ a célok körül forog. Mindennek van célja még ha nincs is kimondva vagy leírva. Ha mész valahová, annak van célja. Ha csinálsz egy szendvicset, annak is van célja. Ha mondasz valamit, aminek értelme is van, annak is van célja. Mindennek kell, hogy célja legyen, különben teljesen felesleges, idő- és energiapazarlás.

A legtöbb ember ha elutazik valahová, azt lépésekre, kisebb célokra lebontva megtervezi, arról viszont fogalma sincs, hogy hová tart az élete vagy hová szeretne eljutni. Vajon miért?

 

"Nem dőlhetünk hátra a karosszékünkben arra várva, hogy a világ minden reggel bekopogtat az ajtónkon egy kész tervvel az adott napra. Nekünk kell lépéseket tenni a céljaink felé ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni, és elérjük, amit szeretnénk."

William Pullen

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a célok fontosságát, ezért számomra teljességgel érthetetlen, hogy miért nem hallunk erről egy szót sem az iskolában.

Az, hogy „Akarok egy nagy házat.” vagy „Sok pénzt akarok keresni.”, nem célok. Legfeljebb álmok, de azoknak is ködös.
Ha azt mondanád, hogy „A 35. szülinapomra fel akarom építtetni a 350 m2-es, 2 szintes, dupla garázsos mediterrán stílusú házamat Győrben, medencével, pezsgőfürdővel az udvaron, szaunával és konditeremmel. Külön grillező résszel a medence mellett. Kert nélkül, füves, fás udvarral.”, akkor ezt már lehetne célnak nevezni.
Minél pontosabb, részletesebben megfogalmazott, annál jobb.

 

Így tűzz ki célokat


Az igazán profi célkitűzés a következő kritériumoknak kell, hogy megfeleljen.
Az angolban van erre egy betűszó, a SMART, azaz

Specific (specifikus), Measurable (mérhető), Attractive (attraktív), Realistic, Relevant (reális és releváns) és Time-based (időben behatárolt).

Vegyük sorra!

 

Specifikus: Célodnak érthetőnek és pontosan meghatározottnak kell lennie. Fogalmazd meg a lehető legrészletesebben, hogy mit akarsz elérni és Hogyan?, Kivel?, Hol?, Mikor?!

 

Mérhető: Akkor jó egy cél, ha mérhető is. Válaszold meg, hogy „Honnan tudom, hogy elértem a célomat?”! Adhatsz meg részcélokat is, pláne ha valami nagy célt tűzöl ki.
Fontos, hogy mérni tudd az előrehaladásodat.

 

Attraktív: Ne legyen túl könnyű! Legyen kihívást jelentő és vonzó! Fontos, hogy motiváljon, amit elérhetsz.

 

Reális és releváns: Legyen reális a cél vagyis 30 évesen, ha nem tudsz vezetni, 120 kiló és 205 cm  magas vagy, akkor ne akarj Forma1-es pilóta lenni! J

Legyen releváns! Szóval számítson, legyen haszna és legyen neked fontos! Ha valami felesleges, az ne legyen célja senkinek! Legyen időszerű! Ne a gőzgépet akard tökéletesíteni!

 

Időben behatárolt: Adj meg pontos dátumot, ameddig el akarod érni a célodat és azt is írd le, hogy mikor állsz neki. Ez is kimondottan fontos.
Vedd figyelembe a határidőknél, hogy az emberek általában túlbecsülik, hogy mire képesek egy hónap alatt és alábecsülik, hogy mire képesek egy év alatt! A szoros határidő jobb, mert motivál viszont maradj a realitások talaján!

 

"Ahhoz, hogy nagy dolgokat vigyél végbe, két dologra lesz szükséged: egy tervre és túl kevés időre."

Leonard Bernstein

 

Elképesztő fontossággal bír még, hogy LE IS KELL ÍRNI!!!

Rengeteg tudományos felmérés bizonyítja, hogy a leírt célok megvalósítási aránya nagyságrendekkel nagyobb, mint azoké, amik csak fejben léteznek. Ezt most el kell hinned.
Így válnak az álmok célokká.

Azzal, hogy leírod, sőt még alá is írod, sokkal inkább bevésődik a tudatalattidba és az agyad arra áll rá, hogy ezt a feladatot véghezvigye.
Mindig azt írd le, amit akarsz! Azt soha, amit nem! A célok mindig legyenek pozitívan megfogalmazva!

Ha már leírtad a céljaidat, akkor tartsd őket szem előtt, hogy bármikor láthasd őket. Olvasd át őket minden nap! Ha úgy érzed, módosíts rajtuk!
Fényképeket is tehetsz ki, amin a vágyott dolgaid vannak.

 

Így tűzz ki célokat

 

Hogyan állj neki a célkitűzésnek?

Például így:


Ülj le tollal, papírral és írd össze az összes célodat! Írj le mindent, ami csak az eszedbe jut! Mit akarsz elérni, birtokolni? Kivé akarsz válni? Milyen emberré?
Az életed minden fő területére tűzz ki célokat! Ebben segítségedre lehet az életkerék.
Első körben csak úgy írd le, ami az eszedbe jut, ahogy jön. Amikor végeztél, utána pontosítsd!

Ezután minden céloddal kapcsolatban kérdezd meg magadtól: „Ha ezt a célt elérném, akkor változna az életkeréken adott pontszám az egyes területeken?” Menj végig minden céllal mindegyik területen! Pl. Ha lenne egy apartman házam Ausztriában, az növelné az elégedettségemet az …anyagiak területén? ...egészség területén? …egyéni fejlődés területén? Ha növelné, akkor adj egy pontot annak a célnak.

Miután végigmentél mindegyik életterületen valamennyi céloddal, számold össze melyik célod mennyi pontot kapott!

Ez adhat egyfajta prioritást a céljaidnak. Nem kell feltétlenül így megállapítanod a fontossági sorrendet, ha alapból egyértelmű számodra, hogy melyik mennyire fontos neked.

Azt is vizsgáld meg, hogy mennyire fontosak számodra a kijelölt célok! Azokra érdemes koncentrálni, amiket égő vággyal akarsz, mert azokért mindent meg fogsz tenni, bármi is történik.

Itt egy rövid összefoglalás, hogy milyenek legyenek a céljaid:

1. Legyen SMART!

2. Olyan legyen, amit tényleg el akarsz érni, ami tényleg fontos neked!

3. Az életed legfontosabb területein mindenképpen legyenek céljaid. Ne csak 1 területre koncentrálj!

4. A kitűzött célod ne ütközzön más céljaiddal!

5. A céljaidat pozitívan fogalmazd meg!

6. Olyan részletesen írd le a céljaidat, ahogy csak tudod!

7. Legyen elég komoly a cél, vagyis ne helyezd túl alacsonyra a mércét!

8. ÍRD LE A CÉLJAIDAT!!!!!

9. Legyenek a leírt célok elérhető, látható helyen és minden nap olvasd el őket!

11. Időről-időre nézd át a céljaidat, mi az ami megvalósult, mi az amit módosítani kell!

 

Így tűzz ki célokat

 

Mielőtt nekiállnál megfogalmazni a céljaidat, fogadd meg ezt a tanácsot!

Csak is kizárólag olyan céljaid legyenek, amik belőled, a saját lényedből, a szívedből fakadnak! Ezekért a dolgokért érdemes küzdeni és élvezni fogod az oda vezető utat. Ha a cél nem a sajátod, elpazarolod az életedet, az idődet, amit soha nem kapsz vissza.

Pénz nem lehet cél. A pénz egy eszköz, amivel sok mindent meg lehet tenni, el lehet érni, viszont a pénz az álmaid megvalósulásának a mellékterméke lesz. Teremts valódi értéket és a pénz megjön magától.

Úgy érzem meg is van a téma a következő cikkemhez.

 

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez az írásom. Bármilyen gondolat is fogalmazódott meg benned ezzel kapcsolatban, ne tartsd magadban! Írd le kommentben!
Ahogyan az is érdekel, hogy téged mi érdekel. J Légy szíves osszad meg velem itt alul!

Köszi, hogy elolvastad!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : célkitűzés, célok, smart

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.