Honnan van a pénz?

Kategória: Gondolatok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Beszéljünk kicsit a pénzről. Rengeteg dolgot lehetne összeszedni a pénzzel kapcsolatban, mint például mi is az, mire való, honnan származik, mennyit ér, mennyi van belőle? Itt és most nem fogom kivesézni a pénzzel kapcsolatos összes felmerülő kérdést, hiszen egyrészt irgalmatlan hosszú cikk lenne belőle, másrészt meg tök fölösleges mindent tudni róla.

Ami szükséges, hogy megértsük, rengeteg pénzünk lehet ha akarjuk és nem kell azon parázni, hogy akkor majd másnak kevesebb jut.

 

Honnan van a pénz?

 

Fontos, hogy a pénzt annak tekintsük, ami. Egy csereeszköznek. A pénz nem ad hatalmat, nem tesz jobbá se rosszabbá és mások sem mennek tönkre miattad azért, mert idén több pénzt kerestél, mint tavaly.

Nagyon leegyszerűsítve:

Régen az emberek önellátóak voltak, vagyis mindent megtermeltek maguknak, amire szükségük volt. Aztán, amikor elkezdtek egyre többen egy helyen élni, akkor kialakult az, amit úgy hívunk cserekereskedelem. Ha valakinek valamiből több volt a kelleténél, a felesleget elcserélte olyan dologra, amiből hiányt szenvedett. Cseréltek tejet, tojásra esetleg lovat marhára vagy birkákat ruhára meg cipőre. Mindennek volt egy viszonylagos értéke, amit ki lehetett fejezni valami másik árucikkel esetleg szolgáltatással.
Előfordult az is, hogy a szabónak új cipő kellett, de a suszternak épp nem kellett ruha, annál inkább tej meg tojás. A gazdának viszont inkább ruha kellett volna, mint cipő.

Az ilyen helyzeteket tette jelentősen egyszerűbbé a pénz. A pénz volt az, amit bármire elcserélhettél, könnyen magadnál hordhattad és mindenki elfogadta, mert tudta, hogy megkapja érte azt, amire meg neki van szüksége. Nagyjából minden árucikknek ki van fejezve az ára pénzben.

 

Honnan van a pénz?

 

Na de mi adja a pénz értékét?

Sokáig fizettek mindent nemesfémekkel, mert annak korlátozott a mennyisége így kábé be lehetett lőni az értékét. Mondhatni értékálló volt, mert nagyjából állandó a mennyisége. (Persze a bányászat és akár a hódítások által messziről behozott arany, ezüst változtatott ezen a mennyiségen, de nem olyan ütemben, mint ahogyan mondjuk ma a pénzt nyomjuk.)
Szóval a meglévő nemesfémek, idővel főleg az arany mennyisége állt mindig szemben a piacon lévő minden más áruval. Szóval meg lehetett határozni az értékét. Ha a piacon nőtt a kínálat, akkor több árut fedezett ugyan az az aranymennyiség, ha csökkent a piacon elérhető termékek mennyisége, akkor kevesebb árut ért egységnyi arany. Így lett olcsó az, amiből sok van és drága az, ami hiánycikk.
Persze lehetne beszélni még olyan dolgokról is, hogy az aranypénzek egy bizonyos értéket képviseltek. Aztán ugyan azt az értéket valakik kisebb aranypénzekkel kezdték helyettesíteni, mert lefaragtak a széléből például, amiből újabb aranypénzeket csinálhattak, vagy csökkentették az aranypénz aranytartalmát, így még több pénzt csinálhattak. Ezzel azt érték el, hogy a piacon lévő minden áruval szemben sokkal több aranypénz volt forgalomban, vagyis kevesebbet kezdett érni „ugyan az” az aranyérme. Ez az infláció.

 

Az érmék után jöttek a bankjegyek, amiknek kezdetben még kivétel nélkül aranyfedezettel kellett rendelkezniük. Szóval minden egyes bankjegynek meg volt az értéke aranyban a világban valahol.
A legutolsó pénznem, ami mögött arany fedezet állt, a dollár volt, így dollárban relatíve pontosan meg lehetett állapítani valaminek a pénzbeli értékét, például az egyéb pénznemeknek is.

1971-ben a dollárt is levették az aranyalapról, így már nem kellett aranyfedezet egy bankjegy kibocsátásához. Mondhatni bizalmi alapra kerültek a pénzek.
Ezt úgy értem, hogy az összes pénz a világon fedezi az összes áruforgalmat. Így oké, hogy meg van kábé mennyit ér a pénzünk, na de ki garantálja nekünk, hogy nem csinálnak még több pénzt? Hát persze, hogy senki sem garantálja és csinálják is a pénzt. Ma már nyomtatni sem kell.

 

Nagyon régen állami monopólium a pénzgyártás, pontosabban a hivatalos pénznem gyártása. (Nem volt mindig így.) Az országok központi bankja, a jegybank nyomtathat pénzt. Persze nem ész nélkül amennyit csak akar. A jegybankok egyik fő feladata, hogy megőrizzék a pénz értékét, szóval ne képzeljük azt, hogy ott ül valaki a nyomdagép mellett és nyomja a print gombot, mint süket a csengőt. Ennek szigorú szabályozása van, amibe most ne menjünk bele! Amúgy is manapság már elektronikusan zajlik a legtöbb tranzakció. A forgalomban lévő pénznek nagyjából az ¼-e van meg készpénzben.

 

Honnan van a pénz?

 

Amit ezzel kapcsolatban mondani akarok, hogy a jegybank kizárólagos joga, hogy szükség esetén hitelt biztosíthat a rászoruló bankoknak, persze nem pusztán jófejségből. Kamatot számít fel természetesen. Amikor visszafizetésre kerül a hitelezett összeg, a hitelezett összeget kivonják a forgalomból, a kamat pedig az államkasszát gazdagítja. 
Ugye elvileg ez így rendben is van, mert a hiteleket visszafizetik a jegybankoknak a világban, ezért nem lesz több pénz a világon ugyan annak az értéknek a fedezésére.

Na de!

Először is irgalmatlanul elképesztően rengeteg sok pénz van hitelként a világpiacon folyamatosan. Vagyis egy semmiből teremtett iszonyatos pénztömeg. És a semmiből van még ahonnan eddig is jött.  Ezért is mondják egyesek, hogy a pénz a világban adósságból van.

Másodszor a jegybank szabályozza a forgalomban lévő pénz értékét és megteheti, hogy több pénzt helyez forgalomba ha szükségét érzi úgy, hogy pénzért kötvényeket vásárol. Ami ugye tudjuk, hogy egy kinyomtatott „papírfecni”, amiért persze később visszakérheti a pénzét ha akarja. Vagyis így is kerülhet pénz forgalomba a semmiből.

 

Arra akarok csak kilukadni, hogy nem kell attól félni, hogy valakinek nem jut pénz vagy el kell vennie mástól. Pénz végtelen mennyiségben van. Mindenki annyit szerezhet magának, amennyit csak akar. Tényleg így van ez. Persze senkinek sem adják oda csak úgy pacsira a sok pénzt. Értéket kell adni cserébe.

Minél több értéket teremt meg valaki a világban, annál több pénzhez juthat. Ha igazi értéket adsz az embereknek, te szabod meg az árát. Lehet ez az ár nagyon magas és lehet nulla is. Csak rajtad múlik. Rengeteg pénzre vágysz? Oké. Teremts rengeteg értéket és tiéd lehet.
Járj nyitott szemmel és figyeld meg, hogy milyen problémái vannak az embereknek, amiket még nem oldottak meg és oldd meg őket! Vagy oldd meg jobban, mint ahogy eddig más tette!

 

Nem kell mérnöknek lenni vagy óriási koponyának. Vegyük csak például azt az esetet, hogy amikor a múltban ceruzát használt valaki és elrontott valamit, biztos sok bosszúságot okozott, ha nem volt a közelben radír. Ezt is észrevette valaki és a ceruza végére tette a radírt, így megoldott egy problémát. Egyszerű de nagyszerű. Ehhez aztán nem kell zseninek lenni csak odafigyelni.

 

"Lehet, hogy Benjamin Franklin fedezte fel az elektromosságot - de az az ember kereste a pénzt, aki felfedezte a villanyórát." - Earl Warren

 

Az sem baj, ha nem találsz ki semmi újat. A legfontosabb, hogy adjon értéket mások számára. Rengeteg szempont van, ami szerint értékkel bírhat valami.
Lehet a minősége az érték, a gyorsasága, az elhelyezkedése, a mennyisége szinte akármi. Mindenkinek más a fontos. Viszont minél több embert tudsz megszólítani a kínálatoddal, legyen az termék vagy szolgáltatás, annál nagyobb értéket tudsz teremteni.

Az érték, értékes szó alatt sokaknak a pénz ugrik be. Tisztázzuk! Az érték nem egyenlő a pénzzel. Egyrészt, minek mekkora értéke van, az egy szubjektív dolog, az ára viszont többnyire egyértelműen ki van fejezve a dolgoknak, szolgáltatásoknak.
Például egy árverésen mindennek csak egy ára van, egy végső ára, viszont értéke annyi, ahány ember éppen ott van. Akinek a legnagyobb értéket képviseli az adott dolog, ő szabja meg az árat.
Értéket rengeteg olyan dolog is adhat, ami ingyen van.

Szóval ha igazán sikeres akarsz lenni „kívül, belül”, akkor értékben gondolkodj! Teremts értéket az emberek számára és a pénz megjön magától. Ne a pénzügyi célok hajszolásába rokkanj bele! Azoknak önmagukban semmi értelmük sincs, ha nem élvezed, ahogy eléred.

 

"Sosem voltam olyan helyzetben, hogy valamit csak pénzért kelljen csinálnom. Az lélektelen. Engem megölne." - Hevér Gábor

 

A boldogságod nem függhet a pénzügyi helyzetedtől. Ha kevés pénzzel képtelen vagy boldog lenni, akkor könnyen hiheted, hogy majd sok pénzzel menni fog, de tévedsz. Nem a pénz boldogít. Bob Proctor írt is egy könyvet ezzel a címmel, amit kifejezetten ajánlok mindenkinek.

 

Honnan van a pénz?

 

Figyeld meg magadat, amikor olyan dologgal foglalkozol, amit imádsz, észre sem veszed és csak úgy repülnek az órák. Ezt nevezik amúgy flow élménynek. Élvezed a tevékenységet és jól érzed magad. Ezekben a pillanatokban esetleg órákban egy pillanatra sem jut eszedbe a pénz, mert nem az okozza a boldogságodat, hanem maga a tevékenység. Egyáltalán nem számít, hogy szegényen vagy gazdagon tevékenykedsz éppen.
Képzeld el, hogy ezt a tevékenységet választod hivatásodnak! Amit ilyen lelkesedéssel végzel, abban szinte bármire képes vagy. Észre sem veszed és kiválóvá válsz azon a területen. Bármiben is vagy kiváló, azzal könnyedén tudsz pénzt keresni úgy, hogy élvezed, amit csinálsz.

 

Szóval ha még nem tudod mi az amit egyenesen imádsz, keresd meg és foglalkozz vele annyit, amennyit csak tudsz. Csak kezd el, csináld folyamatosan és a többi jönni fog magától. Ne agyalj semmin csak élvezd, amit csinálsz!

Visszakanyarodva konkrétan a pénzhez két dolgot még feltétlenül meg akarok említeni. Ez a pénzügyi intelligencia és a pénzzel kapcsolatos hiedelmek. Erről fog szólni a következő írásom. KATT IDE érte!

Remélem ismételten találtál hasznosítható gondolatokat az írásomban. Hangsúlyozom, az én nézőpontomból fejtem ki a dolgokat. Mindig vizsgáld meg őket a saját szemszögedből is! Ez nem egy kinyilatkoztatás, ami így van és kész, hanem tapasztalatok és általam hitelesnek tartott szerzők könyveiből nyert információk összessége.

Kérlek, írd le kommentben ha van hozzáfűzni valód vagy ha valami érdekel, amit kihagytam!

Ha valami nem teljesen világos, kérdezz bátran!

Köszönöm, hogy elolvastad! 

Szép napot! 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : pénz, érték, eszköz

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.