Ez a legkevesebb, amit tudnod kell a pénzügyekről

Kategória: Gondolatok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Sokan sokfélét hallottunk kiskorunkban és egész életünkön át a pénzzel kapcsolatban. Ha tetszik ha nem, amit a pénzről tanultunk, láttunk és hallottunk főleg gyerekként, meghatározza, hogy meddig juthatunk el anyagi téren. Pontosabban az egész életünk a bennünk lévő hiedelmeink visszatükröződése minden téren, egyelőre azonban maradjunk az anyagiaknál!

 

Ez a legkevesebb, amit tudnod kell a pénzügyekről

 

FONTOS!!!
Ez a cikk a pénzkezelés és gazdaggá válás egyes legalapvetőbb dolgaival foglalkozik. Most jön a DE! Nem kell mindenkinek meggazdagodni. Teljesen rendben van, ha nem vágysz anyagi gazdagságra és óriási vagyonra. Az a lényeg, hogy a te döntésed legyen és ne azért mondj le az anyagi javakról, mert azt hiszed, nem érheted el vagy nem érdemled meg. Légy elégedett az életeddel! A pénz nagyszerű dolgokhoz segíthet hozzá téged de az értékedet nem ez határozza meg és a boldogságod sem ezen múlik.

 

Egy gyerek kábé hat éves koráig mindent elhisz a hozzá közel állóknak. Nem csak az számít, amit neki mondanak, az is számít, amit csak véletlenül meghall és főleg az, amit lát. Ha valamit sokszor hallunk, látunk, tapasztalunk, inkább úgy fogalmaznék, hogy elégszer, és nem vagyunk elég tudatosak, azt kortól függetlenül elfogadjuk. Legtöbbször ez tudat alatt történik és nem értjük, hogy mi miért nem tudunk kilábalni az anyagi problémáinkból, nemhogy meggazdagodni. A legtöbbször tudat alatt futó rossz pénzügyi beidegződésekről van szó, amiket természetesen felül lehet írni, ha felismerjük őket.

 

"Jellemed, a gondolkodásmódod és a hiedelmeid határozzák meg alapvetően sikered mértékét." - T. Harv Ecker

 

Először azonban el kell jutni odáig, hogy felismerjük. Ez azzal kezdődik, hogy megvizsgáljuk az anyagi helyzetünket és ha nem vagyunk maradéktalanul elégedettek vele, akkor valamin változtatnunk kell.
Gondolkozz el alaposan, miket hallottál fiatal korodban a pénzről? Hogy viszonyultak a pénzhez a hozzád közel állók? Miket tanultál, illetve tapasztaltál a pénzzel kapcsolatban? Mit gondolsz egyáltalán a pénzről? Milyen pénzügyi környezetben nőttél fel?
Nagyon sok közismert „bölcsesség” kering a pénzzel kapcsolatban, aminek sajnos a nagy része a rossz pénzügyi beidegződések eredménye.

 

Néhány  példa:

 • A pénz mocskos.
 • Csak pénzből lehet még több pénzt csinálni.
 • Nem engedhetjük meg magunknak.
 • A szegény szegényedik, a gazdag gazdagodik.
 • Anyagiakban nincs barátság.
 • A pénzért keményen meg kell dolgozni.
 • Becsületes munkával nem lehet meggazdagodni.
 • A pénz nem boldogít.
 • A gazdagok kapzsik.
 • A pénzért olyan dolgokat is meg kell csinálnom, amit nem szeretek.
 • A világon nincs elég pénz, hogy mindenkinek jusson.
 • Csak úgy juthatok több pénzhez, ha azt valaki mástól veszem el.
 • A pénz megrontja az embereket.

 

Ha sokat hallottad ezeket vagy hasonlókat életedben és esetleg igaznak fogadod el őket, akkor mindenképpen foglalkoznod kell magaddal a pénzügyek területén.
A pénzzel kapcsolatos hitrendszered szabja meg azt is, hogy hol áll a pénzügyi termosztátod! Ez szab határt annak, hogy mennyi pénzt kereshetsz.
Ez annyit takar, hogy mekkora az az összeg, amit őszintén el tudsz képzelni magadnak heti, havi vagy éves bevételként.
Kezdj el játszani a gondolattal, hogy 500.000 forintot keresel havonta, aztán, hogy 1.000.000-t és így tovább. Kezdd a jelenlegi bevételed összegével, hiszen azt tutira elhiszed, hogy meg tudod keresni. Utána menj egyre feljebb az összegekkel egészen addig, ahol már kényelmetlenül érzed magad. Érezni fogod, hogy azt az összeget már nem hiszed el őszintén, hogy meg tudod keresni. Az ez előtti összegre van beállítva a termosztátod. Ha ennél több pénzhez jutnál most, valamire elmenne, amire nem számítottál vagy valami értelmetlen dologra. A tudatalattid megoldaná.

 

"Ha az ember nagy pénzhez jut, és belül nincs rá felkészülve, valószínűleg kérészéletű lesz a gazdagsága, és elveszíti a vagyonát." - T. Harv Ecker

 

Az a jó hír, hogy a rossz pénzügyi beidegződések feloldásával, felülírásával ez a határ bármeddig kitolható. Ehhez azonban fejleszteni kell a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódodat, például a pénzügyi intelligenciádat.

Ennek egyik kiváló szakértője Robert T. Kiyosaki. Egyik legismertebb műve a Gazdag papa, szegény papa című kiváló könyv. Ebben lényegében bemutatja, milyen a gazdag- és milyen a szegény gondolkozásmód. Nem felmagasztalva egyiket és degradálva a másikat. Egyszerűen őt mindkettő példa körülvette fiatal korában és erről mesél a könyvben.

 

Ez a legkevesebb, amit tudnod kell a pénzügyekről

 

Kiyosaki tanításainak a lényege, hogy ne mi dolgozzunk a pénzért, hanem a pénzünket dolgoztassuk helyettünk. Azt is megtanítja, hogyan érhetjük ezt el.

Ő négy kategóriába sorolja az embereket. Alkalmazottak, Egyéni vállalkozók, Cégtulajdonosok és Befektetők.
Nézzük röviden, mi jellemző általánosságban ezekre a csoportokra!

 

Alkalmazottak: Biztos állásra, jó fizetésre és szociális juttatásokra törekszik, a biztonság gyakran fontosabb a pénznél.

Egyéni vállalkozók: A maguk urai akarnak lenni, nagyon keményen dolgoznak saját maguknak. Az egyéni vállalkozó maga a rendszer.

Cégtulajdonosok: Egy rendszerrel rendelkezik, amelyben hozzáértő emberekre bízza annak működését. Tulajdonjoga van a rendszer felett és alkalmazottai vannak. A cég nélküle is működik.

Befektetők: A pénz dolgozik nekik.

 

Az alkalmazottak és egyéni vállalkozók közös jellemzője, hogy mindegyikük az idejét váltja pénzre. Ez azt jelenti, hogy erősen korlátozottak a kereseti lehetőségeik, hiszen minden nap legfeljebb 24 óra áll rendelkezésükre, hogy pénzt keressenek.
Ebbe a két csoportba sorolható az emberek kábé 90%-a és ők osztoznak a világ vagyonának nagyjából 10%-án.

Ha még nem tetted és tetszenek az írásaim, jusson eszedbe feliratkozni, hogy meghaphasd a legérdekesebb tartalmakat és extra ajánlatokat is, amiket nem feltétlenül találsz meg itt!


 

A másik két csoportra, vagyis cégtulajdonosok és befektetők tagjaira az a jellemző, hogy másokat, illetve a pénzüket dolgoztatják, hogy még több pénzt keressenek. Ők már nincsenek behatárolva az idő által, ami a kereseti lehetőségeiket illeti és ebben a két csoportban az emberiség kábé 10%-a osztozik minden vagyon cirka 90%-án.

 

Döbbenetes különbség és csak rajtad múlik, hogy melyikbe tartozol. Vannak akik, egyszerre több csoportban is jelen vannak, például egy alkalmazott, aki részvényeket vásárol az bizonyos szinten cégtulajdonossá is válik.
A fő csoportosítási szempont viszont az, hogy honnan származik a bevételeid többsége.

Ha nem vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel és váltani szeretnél a fent leírt csoportok valamelyikére, akkor elképzelhető, hogy teljesen meg kell változtatnod a pénz kezelésével kapcsolatos gondolkodásmódodat.

 

Lássunk néhány alapvető és fontos különbséget a teljesség igénye nélkül a gazdag-, illetve a szegénygondolkodás között.

 

Ez a legkevesebb, amit tudnod kell a pénzügyekről

 

 

Foglaljuk össze a fenti ábrát!
Az mindenkinek világos, mi az a fizetés, bevétel, kiadás. Tisztázzuk mi az az eszköz és a forrás. Most nem a számviteli értelmezésre gondolok, ahol a forrás gyakorlatilag az, amiből az eszközök származnak.

Kiyosaki csoportosítása szerint az eszközök olyan befektetések, amik jó esetben pénzt hoznak a konyhára, rossz esetben további invesztációt igényelnek, vagyis viszik a pénzt. Ez alapján az ilyen eszközökre forrásként lehet tekinteni, mert továbbra is forrásra van szükség a fenntartásukhoz.

Ebben a felosztásban eszköz minden, ami pénzt tesz a zsebedbe és forrás minden, ami pénzt vesz ki a zsebedből.

Például eszköz egy kiadott lakás, mert több pénzt termel neked, mint amennyit költeni kell rá.
Ellenben forrás a saját lakásod, mert nem hoz pénzt viszont költeni kell rá, vagyis biztosítani kell egy forrást, amiből finanszírozod.

Eszköz lehet egy autó ha mondjuk taxinak használod hiszen sokkal többet hoz, mint amennyit költesz rá és forrás is lehet egy autó ha mondjuk nem ahhoz kell feltétlenül, hogy pénzt tudj keresni. Remélem világos! Azért nézzünk még pár példát említés szintjén!

 

Eszköz: apartman ház, részvény, cégtulajdon, webshop, saját kiadott könyv, fizetős online tartalmak

Forrás: saját ház, áruhitel, jelzálog hitel, hajó, autó, motorkerékpár, gyerek, medence

 

Sajnos ha bankban tartod a pénzedet (rövid távon), manapság az is forrásnak tekinthető, hiszen az infláció, kezelési költségek és miegymás többe kerül, mint amennyit a pénzed kamatozik. Próbáld ki! Tegyél be a bankba 1.000.000 forintot egy évre és egy év múlva ha kiveszed az egészet, kevesebbet fogsz visszakapni, jó esetben ugyan annyit és akkor „csak” az inflációt buktad. Ezt sajnos személyes tapasztalatból tanultam meg.

Biztosan vannak hosszú távú kedvező lekötések, én most nem ezekre gondolok, csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy gondoljuk végig, mielőtt bármit is kezdünk a pénzünkkel. Ne kövessük a szinte mindenki által elfogadott sémákat és ne adjuk oda csak úgy a pénzünket egy banknak. Jól nézzük meg, hogy mit kapunk cserébe!

 

Nem sorolnám azonban a források közé azokat, amik ugyan nem hoznak pénzt közvetlenül viszont hozzájárulnak bármilyen szempontból a fejlődésedhez. Például egy fitneszbérlet, képzések, bárminemű rekreációs tevékenység, könyvek. Ezek sokkal inkább eszközök ha fel is használod őket.

 

Ez a legkevesebb, amit tudnod kell a pénzügyekről

 

A legtöbb emberre a szegény gondolkodás a jellemző.
Vagyis az, hogy a fizetésükhöz vagy az egyéb bevételeikhez igazítják az életszínvonalukat. Ahogy emelkednek a bevételeik, úgy mennek bele egyre komolyabb hitelekbe, mert kell a nagyobb tévé, a flancos kocsi, nagyobb ház talán még medence is. Jöhet a ráncfelvarrás, nívósabb konditerembe kell járni, indokolatlanul drága ruhák. A lényeg, hogy el legyen költve a pénz forrásokra, mert azért van nem? Ebben az a veszélyes, hogy látszólag jó mód van és minden frankó csak az ilyen gondolkodású emberek általában 1-3 hónapra vannak a teljes csődtől. A legtöbben egy bevételi forrással gazdálkodnak és ha bármilyen oknál fogva ez elveszik, akkor minden összeomlik. A hiteleket és fenntartási költségeket akkor is fizetni kell csak nem lesz miből.


Sokan abba az illúzióba ringatják magukat, hogy biztos állásuk van. Biztos állás? Nézzük csak meg közelebbről, mennyire lehet biztos egy állás!

Egyrészt nem csak a munkaadó hibájából lehet elveszíteni egy állást. Lehet egészségügyi probléma miatt is. Mondjuk egy baleset.
Nézzük viszont a munkáltatókat. Bármekkora is legyen egy cég, olyan nincs, hogy biztos állás. Egyrészt láttunk már óriási cégeket eltűnni a semmibe, másrészt meg, ha abból indulunk ki, hogy vállalkozni nem biztonságos, inkább keressünk egy biztos állást, akkor gondolkozzunk el egy kicsit azon, hogy ha állásban vagyunk, akkor is különböző szinten vállalkozó embereknek dolgozunk, akik ha nincsenek biztonságban, akkor mi hogy a fészkes fenében lehetnénk. Mi egy repülőgépen pontosan annyira vagyunk biztonságban, mint a pilóta viszont rajtunk nem múlik semmi. A pilóta kezében van az életünk. Ugyan ez a helyzet, ha állásban dolgozol.
Nem azt akarom mondani, hogy ez rossz, csak legyen a te döntésed, mit csinálsz és tudd mit vállalsz. Tudd, hogy van választásod!

 

„Ne feledd, a szokásaink rabjai vagyunk, ezért a pénzkezelési szokásaink fontosabbak, mint az összeg.” - T. Harv Ecker


Fontos, hogy alkalmazottként is lehet valakinek gazdag gondolkozása.
A gazdag gondolkozású emberek a bevételeik növekedését arra használják fel, hogy az extra bevételeiket még több eszközre fordítják, amik egyre több pénzt hoznak nekik. Eközben az életszínvonaluk látszólag nem változik. Leszámítva azt, hogy egyre nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak.


Amikor az eszközök által főként passzívan termelt bevételek már simán lehetővé teszik azt, hogy nagyobb lábon éljenek, akkor már ők is megveszik a csilli-villi flancos cuccokat, de nem előbb. A nagy különbség az, hogy ez nekik simán belefér és ha hitelre is vesznek valamit, azt csak azért teszik mert az így megmaradt pénzen olyan eszközt vesznek, ami több pénzt hoz nekik, mint a hitel kamatai.

Ezek a pénzkezelés legalapvetőbb különbségei a gazdagok és szegények közt, azonban felsorolás szintjén lássunk még pár fontos különbséget!

 

Ezeket a különbségeket T.Harv Eker A milliomos elme titkai című zseniális könyvben fogalmazta meg. Most lássuk táblázatba rendezve!

 

1.

A gazdagok azt hiszik, "Én alakítom az életemet."

A szegények azt hiszik, "Az élet megtörténik velem."

2.

A gazdagok azért játsszák a pénzjátszmát, hogy nyerjenek.

A szegények azért játsszák a pénzjátszmát, hogy ne veszítsenek.

3.

A gazdagok elszántan elköteleződnek a gazdagság mellett.

A szegények gazdagok akarnak lenni.

4.

A gazdagok nagyban gondolkoznak.

A szegények kicsiben gondolkoznak.

5.

A gazdagok a lehetőségekre koncentrálnak.

A szegények az akadályokra koncentrálnak.

6.

A gazdagok nagyra becsülik a többi gazdag és sikeres embert.

A szegények neheztelnek a gazdag és sikeres emberekre.

7.

A gazdagok a pozitív beállítottságú, sikeres emberek társaságát keresik.

A szegények a negatív beállítottságú, vagy sikertelen emberek társaságát keresik.

8.

A gazdagok készek menedzselni magukat és az értékeiket.

A szegények rossz véleménnyel vannak az eladásról és az önmenedzselésről.

9.

A gazdagok nagyobbak, mint a problémáik.

A szegények kisebbek, mint a problémáik.

10.

A gazdagok kiválóan tudnak elfogadni.

A szegények rosszul tudnak elfogadni.

11.

A gazdagok az eredményeik alapján várnak javadalmazást.

A szegények az idejük alapján várnak javadalmazást.

12.

A gazdagok "is-is" elven gondolkoznak.

A szegények "vagy-vagy" elven gondolkoznak.

13.

A gazdagoknak a vagyonuk a fontos.

A szegényeknek a munkából származó jövedelmük a fontos.

14.

A gazdagok jól kezelik a pénzüket.

A szegények rosszul kezelik a pénzüket.

15.

A gazdagok a pénzüket dolgoztatják.

A szegények a pénzért dolgoznak.

16.

A gazdagok akkor is cselekszenek, ha félnek.

A szegényeket meggátolja a félelem.

17.

A gazdagok folytonosan tanulnak és fejlődnek.

A szegények azt hiszik, már mindent tudnak.

 

 

 

Higgyétek el, hogy ezek a legfontosabb különbségek és soha ne dőljetek be a látszatnak!
Attól, hogy valaki drága autóval jár, nem biztos, hogy gazdag és akinek régi az autója, attól még lehet kifejezetten tehetős.

 

Egy biztos. A legtöbb embernek határozott véleménye van a gazdagokról, a gazdagságról és a meggazdagodásról. A vélemény viszont olyan dolog, ami mindenkinek van. Ha kell ha nem, a legtöbben ingyen osztogatják, ami veszélyes lehet rád nézve.
Mindig nézd meg, kitől fogadsz el tanácsot! Mindenki igencsak okos tud lenni a pénzzel kapcsolatban csak sajnos a legtöbb esetben a tanácsok mögött nincsen semmiféle tapasztalat, vagy tudatosság. Kizárólag olyanra hallgass, aki jártas a témában és már járt ott, ahová te el szeretnél jutni!

 

 

Kérlek, írd le kommentben ha van hozzáfűzni valód vagy ha valami érdekel, amit kihagytam!

Ha valami nem teljesen világos, kérdezz bátran!

Köszönöm, hogy elolvastad! 

Szép napot! 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : pénz, pénzkezelés, pénzügyi iq, gazdagság, tudatosság, pénzügyi intelligencia, befektetés, pénzügy

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.