Az EQ fontosabb, mint az IQ

Kategória: Önfejlesztés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mindenkinek vannak érzései és ezek az érzések hatással is vannak ránk. Az érzések jönnek és mennek mindenkiben, de miért van az, hogy ugyan azok az érzelmi töltetek, személyenként más és más reakciót válthatnak ki? Vajon van erre valami befolyásunk? A válasz egy határozott igen.

 

Az EQ fontosabb, mint az IQ

 

Biztosan a legtöbben egyetértenek abban, hogy a magas intelligencia hatalmas előny lehet jól boldogulni a világban, hiszen akiknek magas az IQ-juk, azok könnyebben megértik a dolgok menetét, az összefüggéseget és a működési elveket, beszéljünk bármiről is.
Valóban nagyon előnyös, ha valaki magas intelligencia hányadossal rendelkezik, azonban nem csak a fent említett és sokak által ismert IQ-ról beszélhetünk, ha a világban való érvényesülésről van szó.

Ami még az intelligencia hányadosunknál is többet nyom a latba az életünkben nem más, mint az érzelmi intelligencia. Ennek a fejlettsége határozza meg, hogy mennyire tudjuk beazonosítani, megérteni és kezelni saját érzelmeinket, illetve mennyire tudunk azonosulni mások érzéseivel.

 

Mindannyian érző lényeg vagyunk és számtalan tanulmány bebizonyította már, hogy mindig érzelmi alapon hozzuk meg a döntéseinket, még ha legtöbbször ész érvekkel próbáljuk is alátámasztani azokat.

Akik magas, úgynevezett EQ-val (emocionális kvóciens) rendelkeznek, minden döntésüket sokkal tudatosabban hozhatják meg, hiszen be tudják azonosítani, hogy mikor mit éreznek pontosan, ez milyen hatást vált ki belőlük és embertársaikkal is könnyebben alakítanak ki jó, tartalmas kapcsolatokat.

Vannak akik, alapból magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek és vannak, akikben ez nagyon alacsony szinten van. Az utóbbi csoport megreked azon a szinten, ahol a babák is vannak. Nevetnek, sírnak, hisztiznek, ordítanak.

 

Az EQ fontosabb, mint az IQ

 

Biztosan te is ismersz olyan embert, aki a legkisebb sérelemre is azonnal indulattal, hevesen reagál vagy akár a legkisebb bántó szóra is megsértődik, esetleg elkezd sírni, illetve az is lehet, hogy tök közömbös szinte mindennel kapcsolatban. Az ilyen emberek egyáltalán nem képesek beazonosítani és főleg kezelni az érzéseiket. Ezek az emberek sokszor akaratukon kívül bántanak meg másokat, hiszen mások érzelmi állapotát is képtelenek megfelelően felmérni.

 

Ellenben a fejlett érzelmi intelligenciával rendelkezők urai saját reakcióiknak vagyis, amikor történik velük valami, ugyan úgy megjelennek az érzelmek, mint bárkinél, csakhogy ők beazonosítják őket, majd eldöntik, hogyan reagálnak az adott helyzetre és nem egy automatizált berögzült reflex szerint cselekednek.
Azt is pontosan érzik, hogy bizonyos szituációkban, kivel hogyan kell bánniuk, kommunikálniuk, hogy a másik személy befogadó legyen velük szemben.

A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát arra, mi jellemzi a magas EQ-val rendelkező embereket!

Empatikusak

Az ilyen személyek könnyebben tudják beleképzelni magukat más helyzetébe és átérezni, min mehet keresztül egy másik ember és ennek megfelelően bánnak vele. Akik empatikusak azok gyengédek, nem agresszívak és nem bántanak másokat. Megértőek és támogatók.

Szenvedélyesek

Azok, akik lelkesedni tudnak valami vagy valaki iránt, szinte magával ragadnak másokat. Jó értelemben vett vehemenciájuk hatással van környezetükre és másokat is lelkesítenek.

Jól alkalmazkodnak

Életünk során környezetünk és mi magunk is folyamatosan változunk, szükség van alkalmazkodóképességünkre. A magas EQ-val rendelkezők gyorsan képesek reagálni bárminemű változásra és változtatni akár a szokásaikon is. Tudják, hogy bizonyos esetekben milyen reakciók vannak velük, illetve ellenük.

Optimisták

Az ilyen emberek derűsebben látják a világot. Tisztában vannak vele, hogy vannak dolgok, amiket nem irányíthatnak viszont azt is tudják, hogy a saját reakciójukat módjukban áll megválasztani. Ha valami rossz történik velük, akkor természetesen nem lesznek boldogok tőle de elfogadják, mert az is az élet része és könnyebben továbblépnek. Azt várják el az élettől, hogy jó dolgok történjenek velük és ezáltal motiváltabbak, lelkesebbek és sokkal jobban bíznak önmagukban. Már csak ez a legutóbbi tulajdonság is önmagában képes csodákat művelni.

 

Az EQ fontosabb, mint az IQ

 

Na és milyenek azok, akikben nem annyira fejlődött ki az érzelmi intelligencia? Íme néhány példa a felsorolás szintjén:

Könnyen stresszessé válnak. Nehezen érvényesülnek. Korlátozott az érzelmi szókincsük. Ítélkeznek mások felett. Ha tévednek valamiben, akkor is vehemensen védik az álláspontjukat. Nem tudják elengedni a negatív érzelmeiket. Nem tudnak megbocsátani. Nem ismerik a gyenge pontjaikat. Könnyen megsértődnek. Áldozatnak tekintik magukat és nem vállalják a felelősséget.

Szerencsére nem kell beletörődnünk abba, ha hadilábon állunk az érzelmeink tudatos kezelésével, mert az EQ is kiválóan fejleszthető. Mint a legtöbb dolog, ez is csak gyakorlás és kitartás kérdése.

Az érzelmi intelligencia egyik alappillére az önismeret, azaz ismerni a saját érzelmeinket, vágyainkat, motivációnkat, erősségeinket, gyengeségeinket. Szóval a fejlődéshez az egyik legjobb kezdet, hogy megismerjük önmagunkat.

"Érdekes módon azok képesek inkább az empátiára, akik nagyon is azonosak önmagukkal. Akinek nincs erős önképe, kevésbé képes más helyzetébe beleélni magát." Balla D. Károly

Rengeteg fontos dolog van még az érzelmi intelligenciával kapcsolatban, amiket képtelenség lenne leírni egy rövid cikkben, ezért ha jobban érdekel ez a téma, akkor kifejezetten ajánlom Daniel Goleman – Érzelmi intelligencia című könyvét. Végtelenül hasznos olvasmány bárki számára.

Remélem hasznos volt, amit olvastál! Iratkozz fel a hírlevelemre vagy a cikkfigyelőre és nem maradsz le semmiről.
Ha van bármi hozzáfűzni valód, osszd meg kommentben!

Köszi, hogy elolvastad! Szép napot! :)

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : eq, intelligencia, empátia, önismeret, tudatosság, önfejlesztés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.