A biztosítók az ingyen pénzre hajtanak?

Kategória: Gondolatok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A közelmúltban láttam egy nyugdíjcélú befektetés hirdetését. Most nem az a fontos, hogy jó volt-e az ajánlat vagy nem. A lényeg, amire felfigyeltem két reakció volt, ami sajnos nem ritkaság és jól tükrözi a hozzászólók általános pénzügyi tájékozottsági szintjét.


Én sem vagyok pénzügyi guru, de, mivel korábban felismertem, hogy tök hülye voltam a pénzügyekhez, elkezdtem tájékozódni a témában és mára egy csomó minden világossá vált, amivel kapcsolatban korábban sötétben tapogatóztam. Remélem más is követi a példámat, aki nem boldogul jól a pénzzel! Na de lássuk, mire figyeltem fel! Előre is bocs, ha kicsit cinikus leszek a hozzászólások kapcsán!

 

A biztosítók az ingyen pénzre hajtanak?

Foglalkoznunk kell a nyugdíjas éveinkkel?

Tudni kell a hirdetésről, hogy az ausztriai nyugdíjhelyzetről szólt és arra kínált egy megoldást, hogy ne csak is kizárólag az állami nyugdíjra alapozzuk az öregkori életünket, mert Ausztria ide vagy oda, a jelenlegi nyugdíjrendszer ott sem fenntartható és bármilyen megoldás is születik a kialakult és egyre súlyosbodó helyzetre, az állami nyugdíjakból elérhető életszínvonal egyre inkább csökkenni fog.

Ezzel nem igen vitatkozik senki, aki kicsit is járatos a témában, hiszen az egyre magasabb várható élettartam miatt és a társadalom elöregedése miatt egyre magasabb lesz a nyugalmazottak aránya a dolgozókhoz viszonyítva és az egyre növekvő számú nyugdíjas egyre több időt fog még eltölteni ebben a státuszban. Ebből egyenesen következik, hogy egyre kevesebb dolgozónak kell, egyre több nyugdíjast eltartani, egyre hosszabb ideig.
Természetesen ezek nem légből kapott fantáziák. Számtalan statisztikai adat támasztja ezt alá. Konkrétan az összes.

 

Szóval az tény, hogy mára már nem opció, hanem kifejezetten muszáj foglalkoznunk a jövőnkkel, ha nem akarunk öreg korunkban szűkölködni.

 

A biztosítók az ingyen pénzre hajtanak?

 

Hülyék vagyunk a pénzügyekhez?

Na de vissza a kommentekhez, amik a következők voltak a hirdetés alatt:

„Osztrák nyugdíjjal bárhol jól tudsz élni magyarban, vagy nem tudom valahol ahol olcsóbb az élet de itt is mert időközben veszel magadnak lakást vagy házat és a nyugdijbol meg tudsz élni
Most komolyan elgondolkodtató hogy mi értelme ennek amit ide leirtak????”

 Egy másik:

 „Ameddig feltétel nélküli alapjovedelemrol vitatkoznak eus szinten addig ez csak a biztosítók kétségbeesett kapkodasanak tűnik az ingyen pénz után. De hajrá.”


Hmmm… Valóban nem lehet semmi értelme félretenni a nyugdíjas éveinkre és az előtakarékoskodás csak azért létezik, hogy „ingyen pénzhez” jussanak a biztosítók?
 

Nos! Én ezt nem így látom, és úgy gondolom, szörnyű, hogy bárki is itt tart pénzügyi téren. Természetesen nem mondom, hogy mindenkinek most azonnal nyitnia kell egy előtakarékossági, nyugdíjbiztosítási, önkéntes nyugdíjpénztári vagy bármilyen számlát, de aki egyetért a fenti kommentelők álláspontjával, azt őszintén sajnálom, de nem hibáztatom.
 

Szégyen és gyalázat, de az általános és középiskolákban, illetve gimnáziumokban, sőt még a felsőoktatási intézmények túlnyomó részében sem oktatnak pénzügyi ismereteket, még alap szinten sem. Így nem csoda, hogy az emberek nem tudnak bánni a pénzzel és értelmetlennek tartanak befektetési lehetőségeket.

De vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy miért tulajdonítom a pénzügyi műveltég hiányának a fenti kommenteket!

 

A biztosítók az ingyen pénzre hajtanak?

Pénzügyi műveltség vagy józan paraszti ész?

Kezdjük azzal, hogy van, aki nem érti, mi értelme takarékoskodni egy későbbi időszakra, ha van házad. Mert az osztrák nyugdíjból meg lehet élni?
Egyrészt tény, hogy meg lehet élni az osztrák nyugdíjból. Más kérdés, hogy ki milyen életszínvonalat szeretne fenntartani.

Szerintem eleve hiba abból kiindulni, hogy nyugdíjasként, ha van egy házad, akkor már semmi meglepetés nem érhet. Ezek szerint nem kell foglalkozni a nyugdíj emelkedésénél gyorsabban növekvő általános árakkal, a jövőben csökkenő nyugdíjakkal, az időskorban felmerülő egészségügyi problémákból adódó többletköltségekkel. Nem is említve esetlegesen egy másik autó megvételét és fenntartását, az unokák ajándékait, a kirándulásokat, a felszabadult időben történő tevékenységeket.

Azért, mert nyugállományba vonul valaki, még nem szeretné szobafogságban leélni a hátralévő életét, és aki szokásává tette felélni minden hónapban a teljes fizetését, mert hát minek takarékoskodni, annak igencsak rosszul fog esni, hogy hirtelen minimum 20 de a jövőben akár 30-40%-kal kevesebb pénzből kell megélnie. Ehhez nem kell pénzügyi műveltség, csak józan paraszti ész, hogy belássuk.
 

Na és, ha nem csökkennek a nyugdíjak?

Vizsgáljunk meg egy olyan verziót, ami kábé olyan, mint a Godzilla című film. Nem valószínű, hogy megtörténik.

Feltételezzük, hogy nem változik semmi a nyugdíjakkal és a jövőben is megkapjuk annak 80%-át, amihez legjobb éveinkben hozzászoktunk. (Hozzáteszem, ez már eleve megváltozott Ausztriában, mert amíg eddig csak a legjobb 15 évedet vették alapul a nyugdíjszámításnál, addig az 1955 után születettekre teljesen más vonatkozik.  Ma már minden éves kereseted átlaga adja a számítás alapját és ez már egy jóval alacsonyabb kiindulási alap.)

Szóval megkapjuk a 20%-kal kevesebb pénzünket és eléldegélünk belőle még úgy 20 évet a megszokott életszínvonalunk alatt. Ez jól hangzik?

A másik eshetőség, hogy a nyugdíj mellett még van egy „értelmetlen” megtakarításunk is, amit akár havi járadékként is felvehetünk adómentesen (A havi járadék a felhalmozott tőke egy havi kamatozását jelenti, így az összegyűlt tőkéhez nem kell hozzányúlni.) életünk végéig és a megmaradt tőke pedig az utódokra száll. Vagy akár megkaphatjuk a teljes összeget szintén adómentesen, amiből azt csinálunk, amit csak akarunk.

Valóban semmi értelme nincs annak, ha a nyugdíjas éveinket méltóságteljesen, anyagi biztonságban, legalább a megszokott életszínvonalon, de inkább afelett éljük le? Tényleg azért dolgozunk 40 évet, hogy aztán valahogy kijöjjünk a pénzünkből? Ez elég? Ennyit érdemlünk? Szerintem nem. De inkább lássuk a másik kommentet!

 

A biztosítók az ingyen pénzre hajtanak?

Miért nem dolgoznak ingyen a biztosítók?

Ebben az esetben emberünk szerint a biztosítók csak ingyen pénzt akarnak. Szóval nem tesznek semmit, csak lenyúlják a pénzed egy részét.

Ha ez igaz, akkor a befizetett pénzünk valami csoda folytán duzzad kábé a háromszorosára vagy még magasabbra (nyilván futamidő függvénye is). Csak úgy magától. Ehhez biztos nincs szükség olyan szakemberekre, akik pénzt kérnek ezért.

Biztosan bárki jobban be tudná fektetni a pénzét, mint ahogyan a biztosítók teszik, csak senkinek sincs kedve hozzá igaz?

Tutira állambácsi bárkinek adómentes kifizetést biztosítana, mert szépen kéri és ez nem csak egyes nyugdíjcélú megtakarítások vagy biztosítások kiváltsága.

Akkor az is nagyon valószínű, hogy senki sem kérne azért pénzt, hogy más pénzéből több pénzt csináljon. Hogy is képzelik ezek a csúnya rossz biztosítók, hogy nem ingyen és bérmentve dolgoznak nekem? A szemét ingyenélő bagázs! Felháborító, hogy pénzt kérnek egy szolgáltatásért. Senki más nem tesz ilyet.

Ahhoz pedig, hogy ezek az ajánlatok a biztosítók „kétségbeesett kapkodása”, csak annyit tennék hozzá, hogy inkább az lesz kétségbeesett, aki nem törődik minél előbb a saját jövőjével.

 

A legnagyobb baj a biztosítókkal a mi tájékozatlanságunk.

Sajnos sokan a mai napig úgy tekintenek a biztosítókra, mint valami olyan intézményre, ami csak el akarja szedni a pénzünket a semmiért cserébe. Ez a nézőpont kizárólag a tájékozatlanságból adódik. Aki tudja, hogy mire van szüksége, megtalálja a megfelelő ajánlatokat. Aki nem tudja mit akar, annak nem lesz jó semmi.
 

Első és legfontosabb, hogy nem kötelező takarékoskodnunk a nyugdíjunkra és ha meg is tesszük, nem feltétlenül kell egy biztosítóval szerződnünk hozzá. Szóval az, hogy a biztosítók ajánlanak nekünk valamit, csak egy lehetőség és nem kényszer. Ha meghallgatjuk az ajánlatukat, még nem kell elfogadnunk.

Viszont vannak előnyei a biztosítók által kínált csomagoknak. Az egyik legjobb, hogy vannak olyan előtakarékossági befektetések, amik biztosítási elemeket is tartalmaznak és kifizetéskor adómentesek. Ha csak azt nézzük, hogy a nyereségünknek nem kell megválnunk több mint egynegyed részétől, az máris jelentős érv a biztosítók ezen csomagjai mellett. Ráadásul még egyes váratlan eseménykre is be vagyunk biztosítva ezekkel a csomagokkal.

Na és ha nem történik semmi és még a nyugdíjunk is magas lesz, akkor sem veszett el a pénzünk, csak kamatozott szépen és azt csinálunk vele, amit akarunk.

 

A biztosítók az ingyen pénzre hajtanak?

Az is tény ugyanakkor, hogy ezek a befektetések kizárólag hosszútávon kifizetődőek (általában 10+ évtől), a relatíve magas költségek miatt, ugyanakkor bármelyik befektetés költségekkel jár, nem beszélve a nyereség után fizetendő magas adóterhekről.

Arról pedig nem a biztosító tehet, hogy sokan messze a futamidő lejárta előtt, már az első 7 évben kiveszik az összes pénzüket a számlájukról, ami 20-30 évre volt optimalizálva, így csalódottan veszik tudomásul, hogy semmit sem értek el a 7 év alatt.

Azt mindenkinek tudnia kell, hogy egy 30 éves futamidejű szerződésnél minden költség, ami a 30 év alatt felmerül, az első 5 évben kerül felszámolásra, ezért van az, hogy az első 10 évben egyáltalán nem éri meg hozzányúlni a pénzünkhöz. Viszont amit elveszítünk ezzel az első 10 évben, bőven megtérül a további években. Pontosan ki van számolva, hogyan érhető el a legmagasabb megtérülés. Nem azért van ez kitalálva, mert ilyen kapzsik a cégek, hanem így járunk a legjobban, de ehhez az kell, hogy vállaljuk, amire szerződtünk. Ha nem akarunk hosszútávra szerződni, akkor ne tegyük! Vannak rövidtávú befektetések is. A nyugdíjra való előtakarékosság, nem az.
 

Ne hallgass rám!

Nem szeretnék jobban belemenni ebbe a témába. A lényege ennek az egész írásnak csupán annyi, hogy mindenféle alapot nélkülözve születnek olyan hozzászólások egyes cikkek alatt, amik lehúznak olyan dolgokat, amik másoknak hasznára lehetne.

A legtöbben szívesen osztogatják a „jótanácsaikat”, csak sajnos ezek sokszor teljesen rossz alapokból indulnak ki tájékozatlanság miatt.

Bármit is ajánlanak neked a jövőben, ne félj tőle! Vizsgáld meg, hogy a te élethelyzetedben szükséged van-e rá és ha nem tetszik, mondd, hogy NEM KELL!!!

Ha meg sem hallgatod, az is egy nem, csak nem tudod, hogy mit utasítottál el.

Szóval ismerd be magadnak, ha egy témában nem vagy jártas és tájékozódj! Ez csak is a te érdeked.

És még valami! Vedd komolyan a jövőtervezést! Ez nem játék, hanem a későbbi életed és az idő el fog telni, akármit is csinálsz. Ne az utolsó pillanatban döbbenj rá, hogy már késő. Szánj rá időt, hogy utánanézz, mire számíthatsz, amire nyugdíjas leszel és ha nem tetszik, tegyél érte minél előbb, hogy jobb legyen! Te is megérdemelsz egy méltóságteljes időskort.

De ne hallgass rám! Csak kérdezz meg pár nyugdíjast!
 


Ha még nem tetted meg, látogasd meg a Facebook oldalamat is és ha már ott jársz, nyomj egy lájkot! :)

Köszönöm, hogy itt voltál és elolvastad! :)
További szép napot! :)

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : nemcsakmese, öngondoskodás, nyugdíj, tudatosság, pénzügyi intelligencia, jövőtervezés, biztosítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket:


Szerző

Kapcsolódó cikkeink:

 

.

 

 

Címkék

Friss Hírek

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.